BWV 1 – Wie schön leuchtet der Morgenstern

Kantaattikatselmuksen avaa juhlallisesti Kantaatti numero 1 – Wie schön leuchtet der Morgenstern, vapaasti suomennettuna ”kuinka kauniisti loistaa aamutähti”. Musiikista vastaa tällä kertaa Nikolaus Harnoncourtin johtama Concentus musicus Wien ja se tekee sen, kuten odottaa saattaa, hyvin. Mutta ei kuitenkaan niin hyvin, että saisi minut erityisesti syttymään. Äänitys on kuiva mikä omalta osaltaan vahvistaa laadukasta, mutta vaisuhkoa esitystä.

Wie schön leuchtet der Morgenstern on Marian ilmestyspäivän kantaatti ja osuu sattumalta nyt kuunneltuna oikealle kohdalle kirkkovuoden kulussa, olihan juuri viime pyhänä Marian ilmestyspäivä. Juhlallisen alkukuoron ja tenoriresitatiivin jälkeen kuullaankin kantaatin helmi, kaunis sopraanoaaria, jossa Maria iloitsee osastaan ja vakuuttaa uskollisuuttaan Jumalalle (joku paremmin saksaa ymmärtävä voisi tuon ehkä tulkita toisinkin :). Aarian jälkeen seuraa lyhyt bassoresitatiivi jonka tauottua tenoriaaria jatkaa siitä mihin Marian kiitos jäi ja tekee myös sen varsin kauniisti. ”Jumalani, lauluni ylistää sinua”. Upeaa musiikkia.

16 kommenttia artikkeliin ”BWV 1 – Wie schön leuchtet der Morgenstern

 1. Hyvä uusi idea Samppa! Olisi hienoa, jos voisi nuo kommenttisi luettuaan kuunnella jonkun pienen pätkän jonkun linkin kautta. Olisiko se mahdollista? Sitten voisi ottaa osaa keskusteluun ja tuoda omia ajatuksiaan julki.

  Ja ilahduttavaa, että olette kirjoitelleet Sivuseikkaanne viime aikoina ahkerasti. Se tuo lisäarvoa arkeen.

 2. Musiikkinäyte olisi kyllä aina paikallaan. Kyllähän minulta nuo kantaatit löytyvät, mutta ei ehkä parhaimpana versiona, mitkä taas aina Sampalla tuntuu olevan..

  Ideahan ei ollut uusi, mutta ihan loistava kyllä! Tätä on odotettu..

 3. Musiikkinäyte olisi kyllä ehdoton, toki sitä ajattelinkin. Mutta tekijänoikeuslain puitteissa sellaisen laittaminen tänne ei oikein onnistu. Kenties lyhyen pätkän voisi laittaa. Mietin asiaa…

 4. 30 sekuntia? Ei siitä nyt hirveesti kostu. Linkin voikai laittaa jonnekki vertaisverkkopalveluun, sekin on vähän puolihämärää (pelkkä linkkaaminen siis).

 5. Hyvä idea kaima hyvä! Kai voimme yhdessä todeta, että osoitteesta http://www.bach-cantatas.com/IndexMusic.htm löytyvät kaikki ukko-Bachin kantaatit äänitiedostoina. Peter jan van Leusink tai joku tuommoinen johtaa hollantilaista kuoroa, poikakuoroa. Paikoin upeita tulkintoja, ja solistitkin yllättävän hyviä. Ihan maailmanluokan top-juttuja nämä eivät varmaan ole kriitikoiden mielestä, mutta jotain kumminkin.

  (Esim. Kantaatin 115 neljäs raita kannattaa kuunnella täältä.)

  Kivaa olisi, Samppa, jos jaksaisit kääntää noita aarioita ja sanomaa jatkossakin suomeksi. Sehän on juuri tässä musiikin lajityypissä oleellista.

 6. 115:n ohella täytyy vielä mainita 48, jonka avauskuorossa lauletaan kuoron voimin Paavalin tunnontuskat ilmoille: ”Minä viheliäinen ihminen, kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista?”

  Trumpetti kuvastaa jotain kohtalokkuutta, ehkä lakia tai sen tuntoa?

 7. Samuli V: Tuolta bach-cantatas.com-sivustolta löytyy joitain äänitiedostoja, mutta suuri osa linkeistä ei enää toimi (pikaisen testin perusteella).

  Tuo kääntämisjuttu on, näin itsekin ajattelen, yksi koko jutun pihvi. Ongelmana on vain se, että saksan kielen taitonion hyvin vähäninen ja automaattiset kääntäjät tarjoaa välillä sellaista tarinaa, ettei siitä ymmärrä Erkkikään. Mutta yritän. Yleensä tekstit myös viittaavat johonkin tiettyyn raamatunkohtaan, joten sieltä löytyy varmasti apuja käännökseen. En kuitenkaan lupaa kaikkia tekstejä kääntää.

 8. tulee mieleen eräs kaveri, jolla oli aikoinaan sama projekti. Kuunnella kaikki Bachin kantaatit. Hän taisi kuunnella ne vanhaan tapaan cd-levyiltä. En tiedä, onko hän saanut projektiaan valmiiksi.

 9. Venla: Niin minäkin.

  Samppa: Kuuntele ne P. van Leusink -tiedostot, ne toimivat yleensä.

 10. Kävinpä täällä pitkän tauon jälkeen. Sivustohan elää ja voi hyvin.

  Minäkin aloitin aikanani Bachin kantaattiprojektin – jollette minua juuri tarkoittaneet – ja pääsin kantaattiin BWV 13. Sitten merestä nousi hirviö, joka söi kaiken vapaa-ajan ja numerot eivät koskaan kasvaneet tuon isommaksi.

 11. Juha: Olet jo kuitenkin kolmessatoista… Mutta minä en laittanut projektille mitään aikataulua. Missään tapauksessa en siis tunnusta luovuttaneeni.

 12. Projekti nytkähti hieman eteenpäin. Kuuntelin tovi sitten kantaatit BWV 14 ja 16. Numeroa 15 ei Bach-boksissa jostain syystä ollutkaan? En ole vielä selvittänyt syytä mihin se on kadotettu.

 13. Se saattaa olla yksi syy siihen, että kyseistä boksia myytiin aikanaan alle sadan euron hintaan. Toinen syy hinnalle voi olla Jouluoratorion kakkos- ja kolmoslevyjen etikettien vaihtuminen keskenään.

  Löytyisikö kuitenkin varsinainen syy täältä: http://www.bach-cantatas.com/BWV15-D.htm , artikkelissa sanotaan että tätä kutsutaan myös saksalaiseksi magnificatiksi. Jospa se on sitten siellä toisella osastolla sama teos? Bachin ensimmäisiä tämän sortin teoksia ilmeisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.